Uitzending Natuurlijk Noord-Holland

Tussen de televisiestudio’s op het Media Park in Hilversum groeit langzaam een natuurgebied. In de groene stroken, die ooit bedoeld waren voor lunchende cameramensen en radioverslaggevers, leven nu spechten, bijen en zelfs een vos. Stichting Media NatuurPark werkt serieus aan de verdere natuurontwikkeling van wat eigenlijk een bedrijventerrein is. Bijenhouder Ben Bus hoopt dat zijn bijen binnenkort niet eens meer het Media Park af hoeven om heidehoning te verzamelen.

Door Stephan Roest

Kijk hier de uitzending terug >>

Als we langs de vijver bij de Rudi Carellaan lopen kijkt Ben spiedend rond. “Er leven schildpadden in die vijver. Die zijn er jaren geleden ooit in losgelaten omdat mensen ze thuis zat waren en nu zitten er dikke knoeperds tussen.” Het is eigenlijk niet de natuur waar het Ben en zijn medestanders van Media NatuurPark om begonnen is, maar alle beetjes tellen. En de vijver die ooit bedoeld is als reservoir voor bluswater bekijk je zo met andere ogen.

De bijenkasten van Ben staan op een rijtje opgesteld langs het water. “Toen ik hier enige tijd mijn bijen had staan, werd me gevraagd of ik er misschien wat voor zou voelen om in het hele Media Park de biodiversiteit op te krikken. Nou dat wil ik best.” Inmiddels is het werk van de Stichting Media NatuurPark in volle gang.

Dat gaat met vallen en opstaan. Karen van Schothorst staat Ben bij waar het planten betreft. Op een grasveldje vlakbij het gebouw van het museum voor Beeld en Geluid bloeien nog wat bloemen. “Daar staat een teunisbloem en die wollige dingetjes zijn hazenpootjes, dat is een klaversoort.” Het ziet er natuurlijk uit. Zeker in vergelijking met het gemillimeterde veldje aan de andere kant van de weg. “Daar hebben ze laatst nog een keer gemaaid. Dat stond nou eenmaal zo in het bestek. Maar we hebben afgesproken dat we juist iets minder vaak maaien zodat de wilde planten die hier staan de kans krijgen zich via hun zaad te verspreiden. Het was de macht der gewoonte.”

Karen benadrukt het verschil tussen beheer en onderhoud. “Vroeger moest alles kort en strak. Dat is duidelijk en overzichtelijk. Iedere dode boom werd verwijderd en wilde plantjes werden onkruid genoemd en moesten weg. Nu laten we ze zoveel mogelijk staan, want dat onkruid is nou juist het voedsel van wilde bijen en andere insecten waar ook de vogels van afhankelijk zijn.” Niet alleen wilde bijen houden van wilde bloemen; ook de bijen van Ben profiteren ervan.

Grauwe vliegenvanger

In het bosgedeelte kijkt Ton ten Velthuis naar een nestkast waar een gat in is gehakt. “Spechten doen dat. Ze hakken het gat dat net groot genoeg is voor een meesje uit zodat ze er met hun kop door heen kunnen. Met hun lange tong vissen ze dan één voor één de jonge meesjes uit het nest om die aan hun eigen jongen te voeren.” Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de natuur, zoveel is duidelijk.

“We hebben tientallen nestkasten opgehangen en die waren vrijwel allemaal het daaropvolgende voorjaar meteen bezet. Vooral met pimpelmezen en koolmezen.” Ton staat even stil bij een wat apart model nestkast: met een brede opening aan de voorkant alsof het een balkonnetje heeft. “Dit is een kast voor een grauwe vliegenvanger. Helaas hebben we hem nog niet mogen verwelkomen.”

Bijen, planten en vogels, eekhoorns en zelfs een vos profiteren allemaal van de inzet van de mensen van Stichting Media NatuurPark. En de mensen van de omroepen natuurlijk ook.

Meer berichten lezen